Where Small Businesses Are Stuck in 2014

During the course of their career, every small business owner gets stuck. The key is to know where and how to get unstuck.

My annual survey of 5,000 small business owners identifies the problem areas. Here are a few excerpts:

  1. Treating their company like a job. The Survey: Over 40% of owners do whatever customers need in order to earn money for their business. This does not allow them to strategically ramp up a profitable business. The Solution: Don’t take every piece of work offered by a customer. Focus on what the company is good at and get more of that profitable business.
  2. The daily plan gets interrupted when entering the office. The Survey: 53% don’t have a plan for their day or it gets destroyed when the start work. The Solution: Before opening email, voice mail or social media, do two important tasks that will make the day productive.
  3. Stocksy_txpe7f75a0ezH4000_Small_41935They never take a break. The Survey: Over 50% said they are too busy to take a break and always have their phone near them. This is because they have a fear of getting left behind. The Solution: Find a daily place without a smartphone where personal batteries can be recharged and let creativity flow.
  4. They fear failure. The Survey: Over 40% said that failure is not an option. They fear it so much that they stop taking risks in their business. The Solution: Accept failure. Learn something. Let go of that failure and take another action to get to another success.
  5. They are afraid of selling. The Survey: 41% are either afraid of rejection or not sure how to build a relationship with a prospect. 59% said that they are too busy servicing existing customer to find new ones. The Solution: A company can’t really sell anything to anyone. They need to be there when customers are ready to buy by executing a daily systematic marketing plan.
  6. They stop marketing as soon as they have sales. The Survey: 58% only market their products when they do not have sales. They also believe their products are so superior that they do not need to market them at all! The Solution: Execute a systematic marketing plan through content marketing on a weekly basis.
  7. They don’t know how to use or have stopped with social media. The Survey: 54% either do not have a social media strategy or have stopped using it. The Solution: Social media is part of promotion. Use it to form relationships by providing help to customers, prospects and connectors.
  8. They let poor performing employees stay. The Survey: 53% never fire employees since it is too uncomfortable or they are too loyal. The Solution: Be slow to hire and quick to fire. Find the team that makes the company profitable. Fire anyone that does not add productively to the company.
  9. They don’t ask for help. The Survey: 44% never ask for help because they believe they have to figure it out on their own. Many others are unsure of who to ask for help. The Solution: Find a formal or informal group of advisors and mentors to answer pressing questions. Do not go it alone!
  10. They allow personal smartphone usage at work. The Survey: 74% do not monitor personal use of smartphones which can destroy company productivity. The Solution: Have a written policy that personal smartphones are not to be used during work except in emergencies.

Bonus: They rarely review their financial statements. The Survey: Over 20% never look at their financial statements because they are hard to understand. The Solution: Get trained to understand every line of the company’s financial statement. Review them monthly.

Tell me where you are stuck!

Tags: , , , , ,


 
Nextiva Logo

phone-icon(800) 799-0600 Sales phone-icon(800) 285-7995 Support
Nextiva is the leader in Business VoIP Services. Copyright 2014 Nextiva, All Rights Reserved,
Terms and Conditions, Privacy Policy, Patents, Sitemap